Активности

Државно првенство во атлетски повеќебој и шах 2014

Од 11-14.05. во Охрид беа одржани Државните првенства во атлетски повеќебој и шах. На првенството во атлетика учесниците се натпреваруваа во фрлачки дисциплини и тоа диск, ѓуле и копје. Резултатите беа на нивото на годините на членовите но за поздравување е фактот што и покрај тоа владее голем интерес за атлетиката кај членовите. На шаховскиот […]

Државно првенство во атлетски повеќебој и шах 2014 Read More »

Традиционална средба на НСЦИВМ – Гевгелија 2014

По повод Денот на цивилните инвалиди од војната – 6-ти Април, од почетокот на своето постоење, НСЦИВМ организира пригодна прослава. Целта на прославата е да се обележи споменот на цивилните жртви од војната и терористички напади. Намената е да се вклучат што повеќе цивилни инвалиди, а со тоа што поголема вклученост на инвалидите во живеењето

Традиционална средба на НСЦИВМ – Гевгелија 2014 Read More »

Учество на традиционално Дефиле на Широк сокак 2014

Во месец јуни наши представници од Меѓуопштинското здружение на цивилните инвалиди од Битола учестуваа на Традиционалното дефиле на Широк Сокак во Битола кое го организираше Меѓуопштинското здружение на лица со телесен инвалидитет Битола-Мобилност Битола.

Учество на традиционално Дефиле на Широк сокак 2014 Read More »

Семинар за имплементација на Конвенцијата за правата на лицата со инвалидност 2014

Националниот сојуз на 12 и 13.06.2014 г. организираше семинар со сите одговорни лица во општинските организации и представниците на цивилните инвалиди со цел што подобро и поуспешно да бидат вклучени во локалните самоуправи и да дадат максимален придонес во имплементацијата на Конвенцијата на ОН.

Семинар за имплементација на Конвенцијата за правата на лицата со инвалидност 2014 Read More »

Учество на Тркалезна маса 2014

Претседателот и генералниот секретар на НСЦИВМ активно учествуваа на Тркалезната маса сто се одржа на 22.05.2014 г. во организација  на Националното координативно тело за еднакви права на лицата со инвалидност при Владата на РМ. Тема на Тркалезната маса беше „Законски рамки и практики за вработување на лица со инвалидност“.

Учество на Тркалезна маса 2014 Read More »

Учество на дводневна работилница 2014

Во јануари се одржа дводневна работилница во организација на канцеларијата на Обединетите нации во РМ и Министерството за труд и социјална политика за изготвување на иницијален Извештај за имплементација на Конвенцијата на ОН за изедначување на правата на лицата со инвалидност во РМ. На работилницата присуствуваа претставници од сите национални инвалидски организации кој дадоа полн

Учество на дводневна работилница 2014 Read More »

Средба со премиерот на РМ

На 03.01.2014 година беше одржана работна средба со Премиерот на РМ, и Министерот за труд и социјална политика на РМ на кој се дискутираше околу заштитата на лицата со инвалидност во РМ. На средбата беше дискутирано и за зголемување на финансирањето на националните инвалидски организации.

Средба со премиерот на РМ Read More »

Собрание на Европски сојуз на цивилни инвалиди од војната 2013

Делегатите на Националниот сојуз во Европскиот сојуз на цивилни инвалиди од војната учествуваа на Годишното изборно собрание кое се одржа на 11 ти септември во Загреб Р. Хрватска.На собранието присуствуваа сите членки на Европскиот сојуз, а свои излагања имаа сите претседатели на Националните сојузи кои говореа за заштитата на цивилните инвалиди во своите држави. Исто

Собрание на Европски сојуз на цивилни инвалиди од војната 2013 Read More »

Државно екипно првенство во шах 2013

На 30 ноември по повод 3-ти Декември во организација на Националната федерација за спорт и рекреација на инвалиди на Македонија-Македонски параолимписки комитет се одржа Државно екипно првенство во шах на кое учествуваше и екипата на Националниот сојуз на цивилни инвалиди од војната на Македонија и го освои третото место.

Државно екипно првенство во шах 2013 Read More »

Државно првенство во атлетски повеќебој и шах 2013

Од 02-05.06. во Охрид беа одржани Државните првенства во атлетски повеќебој и шах. На првенството во атлетика учесниците се натпреваруваа во фрлачки дисциплини и тоа диск, ѓуле и копје. Резултатите беа на нивото на годините на членовите но за поздравување е фактот што и покрај тоа владее голем интерес за атлетиката кај членовите. На шаховскиот

Државно првенство во атлетски повеќебој и шах 2013 Read More »

Scroll to Top